Artiklar

 

Kor, kung Arthur och ost.

Följ med Svensk Ayrshireavel på studieresa

till England den 24-27 april 2018.

 

Vi reser till Devon och Cornwall i sydvästra England. Här finns några av Storbritanniens bästa Ayrshirekor och vi kommer besöka sex mycket fina besättningar. Vi kommer även göra ett stopp på Tintagel Castle, som sägs vara platsen för legendens kung Arthurs tillkomst. Sista dagen, innan vi flyger hem, kommer vi att besöka ett Cheddar-ysteri, där vi får lära oss mer om tillverkningen av denna klassiska engelska ost och givetvis även njuta av provsmakning av densamma.

 

Vi samlas på Arlanda klockan 8:00 den 24 april och flyger klockan 9:35. Efter att ha mellanlandat och ätit flyger vi vidare och landar i Bristol klockan 13:15. Vi fortsätter med buss västerut och på väg till hotellet passar vi på att göra vårt första gårdsbesök.

 

Dag två inleds med besök på Tintagel Castle. Därefter tre gårdsbesök och förflyttning tillbaka öster ut. Vi övernattar i Exeter för att dag tre besöka Breed Open Day som arrangeras av Ayrshire Cattle Society hos East Church Ayrshires. Efter ytterligare ett gårdsbesök på eftermiddagen övernattar vi i närheten av Cheddar. På väg till flygplatsen kommer vi att stanna till hos Cheddar Gore Cheese Company för studiebesök och provsmak. Flyget lyfter klockan 13:45 och efter en mellanlandning i Amsterdam landar vi på Arlanda klockan 19:30.

 

Anmälan till resan senast 15/3. Pris för resan 6800 kr, vilket inkluderar flyg, buss, övernattningar med frukost, en gårdslunch samt inträdesavgifter. Anmälningsavgiften på 2800 kr betalas i samband med anmälan, resterande senast 10/4.

 

Anmälan görs till Klas på telefon 0730203063.

 

Betalning sker till bankgiro 144-9263 Ange namn och telefonnummer.

 

Hjärtligt välkomna.

 

På resans näst sista dag besöker vi Ayrshire Cattle Society’s Breed Open Day hos Mark Evans, Blannicombe Farm. Hans besättning, East Church Ayrshires, är en ekologisk besättning med 250 kor. Besättningen firar 70 år i år. I aveln har man fokuserat på att avla på sina bästa kofamiljer, man har använt många egenuppfödda tjurar plus topptjurar från Cattle Services och Semex. 90 % av djuren semineras/betäcks med Ayrshire då man har en stor efterfrågan på livdjur. Under dagen kommer vi förutom att titta på besättningen kunna lyssna på föredrag om avel, utfodring, kviguppfödning och djurhälsa.

 

Hilltown Ayrshires, uppfödare till tjuren Hilltown Oblique. Besättningen grundades 1952 med köpet av en ayrshirekviga vid namn Snowball, nu närmar man sig födseln av Snowball nummer 1000. Numera finns det tolv olika kofamiljer på Hilltown. Besättningen består av 210 mjölkande och 230 ungdjur. Man har åretruntkalvning i ett betes-och ensilagebaserat lågkostnadssystem. Koncentrat utfodras enbart i mjölkgropen och snittförbrukningen ligger 1, 5 ton per laktation. Den genomsnittliga 305dagarsproduktionen ligger på 7085 kg varav 5000 kg kommer från gräs. Fetthalten är 4,4 % och proteinhalten 3,5 % med en cellhalt på 120 000. Korna mjölkas två gånger om dagen. Alla kor semiternas eller bestäcks med Ayrshire och man använder ett stort antal tjurar för att hålla härstamningarna så obesläktade som möjligt. Avelsmålet är en äkta, robust och tålig ko som har ett långt och produktivt liv.

Man väljer ut avelstjurar från besättningens allra bästa kor. Den mest framstående av dem är Hilltown Oblique som för tillfället är en av topptjurarna för PLI (production lifetime index) och exteriör i Storbrittannien. Under gårdsbesöket kommer vi få se hans första döttrar som nyblivna tredjekalvare. De första svenska döttrarna är sju månader gamla, alerta från första början med bra tillväxt och korrekt exteriör.

 

Robert och Anita Cornish med familj, Butterbesley Ayrshires. Gården omfattar ca 170 hektar och där finns 245 kor, Ayrshire, Holstein och korsningar. Besättningen drivs i ett ”lågstressystem” med 1500 kg kraftfoder per ko och år utöver bete och ensilage, som ger en produktion på 7500 kg med 4,4 % fett och 3,5 % protein (305 d). Kalvningsintervall 399 dagar, inkalvningsålder 25 månader. Mycket bra juverhälsa med en medelcellhalt på 110 000 och endast 10 mastitfall per år, endast 2 % av djuren sintidsbehandlas. Mjölken säljs till osttillverkning.

 

Prodigys svenska döttrar gör ingen besviken.

Det finns nu mjölkande döttrar i flera svenska besättningar och så här långt håller de en mycket hög klass. Produktionsmässigt förefaller de alla ligga över medelnivå i respektive besättning. De har hög mjölkbarhet och bra exteriör, framförallt på juver, med bra anfästningar och ligament och med en exemplarisk spenplacering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-04-08

 

Winston gör succé i Australien - läs artikeln på Cattle Services' hemsida (obs! engelsk text)

Fyraåriga Winstondottern Woodburn Park Ginny erhöll nyligen utmärkelse för bästa juver och hedersomnämnande vid utställningen IDW i Australien i konkurrens av 70 Ayrshirekor. Ett bra exempel på vad en stark kofamilj som Ruby/Janet-familjen i Wroughtonbesättningen kan nedärva. Vi har stora förhoppningar på hans avkommor i Sverige. Tyvärr kan vi inte få tag i fler exportgodkända doser än det fåtal vi har kvar i lager.

 

2015-01-28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosehill Real Black Magenta VG 88 2 YR – Helsyster till Rosehill Real McCoy

 

Som om förväntningarna på ROSEHILL REAL MCCOY:s avkommor skulle behöva ytterligare förbättring har nu hans helsyster, Rosehill Real Black Magenta, fått en enastående exteriörbedömning på VG88 poäng, med 89 poäng på juver, dessutom har hon redan presterat över 35 kg mjölk/dag!.

Real McCoy själv är nu bedömd EX 91 precis som halvbrodern (samma mor) ROSEHILL RHYTHMAJIG som också är EX 91.

Utan tvekan är detta en kofamilj som kommer att sätta stor prägel på Ayrshirerasen, inte bara I Storbritannien utan även runtom I världen, med avkommor som redan utmärker sig på utställningar och auktioner i Irland och Nya Zeeland. Inom kort kommer de första kalvarna även här I Sverige.

 

2014-04-06

 

 

 

Vårt avelsmål är friska, robusta och fodereffektiva djur med bra exteriör

– allt för att få en enkel, ekonomisk och hållbar mjölkproduktion.